Fukt i källare

Fuktproblem i källaren?



Husen är byggda  under 1940-talet och därför  kan vi antaga att det kapillärbrytande skiktet de ligger på är dåligt, om det överhuvudtaget existerar. Detta i kombination med den växtlighet som omger  våra hus och som finns på solgårdarna leder till att vi måste behandla våra källare med omtanke för att minimera risken för fuktskador.

Källarna i lägenheterna är biarea
Källare är ursprungligen enbart avsedda att använda som just källare där man kan ha förråd och tvättstuga, och ingår inte i lägenhetens bostadsyta, Många boende har dock inrett sina källare och satt in en trappa invändigt ned i källare. 

Här följer några tips för att på ett relativt enkelt sätt förbättra källarmiljön.

  • Sätt aldrig organiskt material (isolering,  trä, fiberskivor,  etc) direkt  mot betongväggen. Det suger  upp fukt och binder denna samt kan alstra dålig lukt och leda till mögelangrepp.
  • Ta bort lös betong på väggarna och laga. Vid eventuell målning av väggarna använd silikatfärg eller dylik som låter väggarna  andas.
  • Sörj  för god ventilation. Tumregeln bör vara att alla utrymmen skall ha anslutning till en ventil. Två till tre ventiler är lämpligt. En fläkt med varvtalsregulator på en av ventilerna hjälper till att få cirkulation på luften. Fläkten kan alltid stå på med lämpligt varvtal. Detta är speciellt viktigt under hösten  när det regnar mycket och under sommaren när luftfuktigheten är hög. Det bästa stället för placering av fläkten är i tvättrummet.
  • Golvet skall vara belagt med oorganiskt  material (klinker, etc). Golvvärme (elektrisk) är bara bra. Låt inte pappkartonger eller liknande stå direkt på golvet. Försök även hålla väggarna fria, undvik att ställa skåp direkt mot väggarna. 
  • Kom dock ihåg att det inte är tillåtet att koppla golvvärme till föreningens värmesystem utan denna ska vara elektrisk och kopplas till lägenhetens el. Om ni har element eller tänker skaffa detsamma i källare, glöm inte anmäla detta till styrelsen, då en extra värmeavgift finns för element i källare som är kopplade till föreningens värmesystem.


Ingemar Samuelson som är fuktexpert på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut har tagit fram fakta gällande fukt och hantering av den samma i källarutrymme som han skriver om i tidningen Byggahus.se. Styrelsen rekommenderar de boende att läsa denna artikel, då den innehåller korrekt fakta gällande fukt och förslag till hantering av den samma i källarutrymme med olika förutsättningar.

https://www.byggahus.se/renovera/inreda-kallare

Genom att åtgärda tillämpliga delar av ovanstående kan vi tillsammans förbättra källarmiljön i våra fastigheter.